Щеплення котів та собак проти сказу


Сказ є однією із найдавніших хвороб теплокровних тварин і людини та надзвичайно небезпечним захворюванням, яке супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується летально. Лікування не розроблено.

     Згідно з оцінкою ВООЗ сказ входить в п’ятірку антропозоонозних захворювань, що завдають найбільших соціальних та економічних збитків.

    Незважаючи на світовий досвід і прогрес у вивченні цієї інфекції, сьогодні сказ реєструється у 113 країнах світу і через який щорічно гине більше 1 млн. тварин і помирає понад 50 тис. людей

      Основний шлях проникнення вірусу сказу в організм – це пошкодження шкіри внаслідок укусів, подряпин. Проте встановлено, що вірус інколи може проникати через непошкоджені слизові оболонки, можливе зараження оральним та аерогенним шляхом. Збудником сказу є вірус.

     Проблема сказу завжди була актуальною в Україні, так як на її території мешкає 22 види диких м’ясоїдних тварин, які є потенційним джерелом збудника сказу в природі. Основним джерелом збудника сказу продовжує залишатись червона лисиця. Важливе епізоотологічне значення мають єнотовидні собаки, хижаки родини куниць та вовки, а також безпритульні тварини.

     Профілактика та ліквідація природного сказу в Україні включає заходи контролю щільності червоної лисиці та вакцинації домашніх собак та котів для створення імунного бар’єру між дикою фауною та людиною і домашніми тваринами.

      В Україні затверджено програму контролю сказу тварин на 2021-2030 роки. Проєкт програми розроблено Держпродспоживслужбою за участі експертів Проєкту ЄС «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні».

      На сьогоднішній день стратегія боротьби зі сказом в Україні та в області базується на виконанні комплексу антирабічних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів даного захворювання і включає в себе парентеральну вакцинацію домашніх тварин (собак, котів), епізоотичний моніторинг та широку роз’яснювальну кампанію серед населення. 

     Іншими словами, одними із найважливіших завдань для досягнення зазначеної мети є:

     - забезпечення стовідсоткового охоплення профілактичними щепленнями проти сказу собак та котів;

      - вирішення проблем з утриманням домашніх тварин у містах і населених пунктах, а також відлову, утримання бродячих тварин та різкого зменшення їх кількості в населених пунктах.

     Що стосується епізоотичної ситуації щодо сказу та проведених заходів по області, слід відмітити, що станом на 01.06.2023 року по Миколаївській області залишаються неблагополучними 6 пунктів (2 - Вознесенський р-н, 3 – Первомайський р-н та 1 – Баштанський р-н).  Як показує аналіз, всі собаки та коти що захворіли на сказ, були не щеплені проти цього захворювання, частина з них були безпритульними.

     Відділи ветеринарної медицини Вознесенської районної лікарні ветеринарної медицини постійно проводить планову роботу з профілактики захворювання тварин на сказ. Населенню в разі виявлення у тварин неадекватної поведінки необхідно вжити заходів для ізоляції тварини та повідомити спеціаліста державної ветеринарної медицини. При нанесенні покусів чи подряпин хворою твариною, негайно звертайтесь до медичного закладу.