Свято українського борщу в громаді об’єднує її жителів

28 липня на центральних садибах старостинських округів Новомар’ївської сільської ради, в рамках відзначення Дня Української Державності, відбулося справжнє українське дійство – свято борщу.

За визначенням ЮНЕСКО український борщ віднесено до нематеріальної культурної спадщини.

Свято головної української страви в громаді проводиться вже вдруге. Започатковане минулого року, воно отримало схвальні відгуки жителів і тому має повне право на продовження.

 

Проведення свята  українського борщу — дня, коли українці готують, їдять, діляться рецептами борщу, спілкуються, покликане забезпечити збереження і вшанування традиційної української кухні та культури.

Цього дня борщ варили упродовж свята, в тому числі і на відкритому багатті у  великому казані. Серед тих, хто готував традиційну українську страву на кожному старостинському окрузі, були справжні майстри кулінарної справи, які впродовж двох годин чаклували, щоб створити диво – справжній український борщ. 

Свято борщу вийшло дуже смачним, ароматним і яскравим. Парували казани, хтось різав сало, хтось чистив картоплю,  а зелень чекала моменту, коли поєднається з борщем. Товкся часник, прикрашалися маленькі, на один укус, канапки з чорного хліба з салом.

 

Родзинкою свята  стала безкоштовна дегустація щойно звареного, наваристого, чудодійного, запашного борщу з рум’яними  пампушками.  Господині в українському вбранні гостинно пригощали цим чудом земляків.

До дегустації борщу було залучено одинокопроживаючих жителів старостинських округів, ВПО, багатодітні сім’ї, дітей, всіх бажаючих.

 

 

 

 

Усі присутні під час заходу отримати заряд позитивних емоцій, куштуючи унікальну українську страву, що символізує  здоров’я, добробут, домашній затишок, родину, справжність українських традицій. Тож хай і надалі в родинах наших земляків буде благополуччя і достаток,  які стартували на святі борщу!

Резюме свята: «Я – українець і я люблю все українське! Борщ робить важливу справу: об’єднує всіх нас навколо чудової української кухні».

 

Сільська рада дякує усім, хто допомагав у підготовці свята борщу, його організації та проведенні, особливо вдячні військовослужбовцям, які на вогневих рубежах боронять незалежність України, і, разом з тим, і її нематеріальну культурну і духовну спадщину. Разом – ми сила!