Щодо профілактики виникнення африканської чуми свиней
Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області в зв’язку з численними випадками африканської чуми свиней на території України та з метою профілактики та недопущення виникнення даного захворювання на території Вознесенського району повідомляє про наступне.
Збудник АЧС не становить небезпеки для здоров’я людини. Людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести збудника АЧС на іншу територію, де є сприйнятливі тварини (домашні або дикі свині). Вірус стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів; у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів; копченій шинці – до 5 місяців; у гною – до 3 місяців.
Африканська чума свиней є однією з найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю значними економічними збитками, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження.
Дане захворювання має такі клінічні ознаки – стійка лихоманка, синюшність (ціаноз) шкіри та множинні крововиливи у внутрішніх органах.
Хворі свині виділяють збудника АЧС з сечею, фекаліями, виділеннями з носа, очей та іншими природними виділеннями організму. Загибель захворівших тварин при зараженні АЧС 100 %.
Засобів для імунопрофілактики хвороби ще не існує. Лікуванню АЧС не піддається.
З метою запобігання занесення вірусу АЧС в господарства всіх форм власності рекомендуємо:
– утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях (закритий режим роботи);
– не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами чи сторонніми людьми;
– проводити щоденний ретельний огляд тварин з метою виявлення хворих;
– регулярно здійснювати очистку приміщень, у яких утримуються свині;
– обслуговування тварин проводити лише у спецодязі, при цьому використовувати лише інвентар закріплений за кожним приміщенням;
– постійно вести боротьбу з гризунами;
– не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами;
– не купувати не ідентифікованих свиней у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження;
– забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини;
– реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи;
– не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях та на стихійних ринках;
- при виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста державної установи ветеринарної медицини за яким закріплений ваш населений пункт;
- обов’язково забезпечувати доступ представників Держпродспоживслужби до свиней для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів;
– трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати;
– не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней;
– не використовувати харчові відходи для годівлі тварин;
– не використовувати для напування свиней воду з інших джерел окрім як з артезіанських свердловин.
– періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.
Проведення дезінфекції тваринницьких приміщень, побудованих із пористих матеріалів (цегла, піноблоки, газоблоки тощо) не гарантує стовідсоткового знищення вірусу, бо він може глибоко проникати в структуру таких будівельних матеріалів.
Власники свиней, повинні пам’ятайте що лише суворе дотримання перелічених вимог дасть можливість уникнути виникнення захворювання та економічних збитків.