Здоров'я багато в чому залежить від того, наскільки дбайливо до нього ставиться людина, якісний догляд визначає стан внутрішніх органів, шкіри і зубів. 

Здоров’я порожнини рота – важлива складова загального здоров’я дитини. Тому так важливо регулярно робити щоденну чистку зубів, поскільки саме в ротовій порожнині накопичується велика кількість шкідливих бактерій, здатних привести до карієсу та виникнення інфекцій, що проникають всередину організму і викликають різноманітні захворювання.

Поскільки стоматологічне здоров’я дітей потребує покращення, дуже важливо проводити профілактичні заходи, які допомагають зберегти здорові зуби та ясна, поліпшити знання про гігієну зубів, в навчальних закладах громади впродовж 2-3 листопада 2023  року була проведена акція «День сяючої усмішки», яка включала в себе бесіди, ігри, вікторини, виготовлення учнями аплікацій та малюнків малюнків щодо гігієни порожнини рота. 

А сільською радою, в рамках акції, з метою покращення догляду за зубами, було передано для всіх учнів та працівників навчальних закладів, дошкільнят зубні пасти.

З нагоди «Дня сяючої посмішки» в Григорівському навчальному закладі було проведено бесіду "Здорові зуби - запорука гарної посмішки!", перегляд навчального відео ролика "Для чого потрібно чистити зуби?" та зустріч з медичним працівником місцевого ФАПу Благорозумною Галиною Степанівною, яка розповіла учням про правильний догляд за зубами.


           Вихованці Григорівського та Михайло - Жуковського садочків,  в цей день, переглянули мультфільм "Дитячий стоматолог", грали в гру "Корисно чи ні", малювали малюнки "Гарна посмішка у квітки", до дітей завітали в гості лікар - стоматолог, зубна щітка та зубна паста, які поставили діткам цікаві запитання та грали з ними у веселі ігри. 

В Обухівському ЗДО вихователь розповіла дітям про правила догляду за зубами, а діти виготовили смайлики з посмішками та прикріпили їх на магнітній дошці, з задоволенням сфотографувалися з виготовленими аплікаціями та отриманими дитячими зубними пастами. 

В Миролюбівському навчальному закладі для наймолодших було проведено заняття-ігри «Готуємо зубки для зубної феї», "Білий зубчик- здоровий зубчик", "Чищу, чищу зубки", під час яких діти познайомилися з продуктами, які корисні та шкідливі для зубів та створили аплікації "Веселий і сумний зубчик". Зі старшими проведено виховні години та бесіди  «Здорова та красива посмішка. А це реально?», "Здорові зуби - запорука здоров'я", "Посмішка єднає нас усіх". Діти закріпили знання  вікториною "Що корисно та що шкідливо для зубів".  А зубну пасту отримали всі учні школи,  вихованці структурного підрозділу, педагогічні працівники, вихователі, техпрацівники. 

Цікаво та незвично пройшов цей тематичний день в Ганнівському та Костуватському ЗДО.  Діти переглядали мультфільми відповідної тематики, гралися в різноманітні ігри, проводили нескладні досліди. Закріпили знання про те, які продукти корисні для зубів, а які шкодять. Діти  спробували себе в ролі лікаря-стоматолога  та   навчились правильно чистити зуби.  Адже щоб мати здорові зуби і гарну посмішку, слід правильно за ними доглядати.

Вихованці Кам’яно-Костуватської початкової школи під час уроку стоматологічної гігієни, впевнилися, що  здорові зуби і красива посмішка - мрія кожного. Малята переглянули мультфільм «Навіщо чистити зуби» та в доступній формі дізналися про причини виникнення карієсу зубів, шкідливість зубного нальоту, навіщо потрібна зубні щітка та зубна паста, як ними користуватися, які продукти потрібно вживати для того, щоб зуби були міцними. 

Відповідні тематичні заходи відбулися в Новомар’ївському та Ганнівському ліцеях, Костуватській гімназії.

Здорова усмішка – це модно. Діти – наше майбутнє і їх здоров’я повинно бути пріоритетом.