ПРОФІЛАКТИЧНИЙ РЕЙД СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ


         Проведення профілактичних рейдів – одна з форм роботи служби у справах дітей, метою якої є здійснення контролю за батьками, які неналежним чином виконують свої обов’язки з виховання та утримання дітей, сприяння у нормалізації соціально-психологічного клімату в родинах.

         Спеціалісти служби у справах дітей Новомар’ївської сільської ради спільно з працівниками Братського центру соціальних служб Братської селищної ради та представниками ВП №1 Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області 14 листопада 2023 року, з метою попередження дитячої бездоглядності, попередження правопорушень серед неповнолітніх, створення належних умов для забезпечення реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї, а також підтримки сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах та захисту прав дітей у таких сім’ях, провели профілактичний рейд в селах Костувате та Петрівка Перша Новомар’ївської сільської ради.

      У ході рейду було здійснено обстеження матеріально-побутових умов проживання 3 родин, в яких виховуються 15 дітей, та відвідано 1 сім’ю опікуна, в якій виховуються 2 дітей-сиріт.

     За результатами рейдового заходу складено відповідні акти. З батьками дітей проведено роз’яснювально-профілактичну роботу щодо належного виконання батьківських обов’язків, дотримання санітарно-гігієнічних норм у будинках та не допущення фактів жорстокого поводження з дітьми, контроль за перебуванням дітей у вечірній та нічний час.

      А також відбулася зустріч з 3 сім’ями внутрішньо переміщених осіб, які звернулися з заявами «Про встановлення статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів». Працівниками центру соціальних служб Братської селищної ради надано ряд консультацій з даного питання та складено оцінку потреб сім’ї для подальшої роботи зі  складання відповідних висновків. 

      Як свідчить практика, постійні рейдові заходи дають позитивні результати. Батьки, знаючи, що перебувають під особливим контролем і що долею їх дітей постійно цікавляться, стають більш відповідальними, намагаються створити належні умови для проживання, виховання та розвитку дітей.

Служба у справах дітей звертає увагу, що саме батьки несуть персональну відповідальність за належне виконання обов’язків щодо виховання та утримання своїх дітей.