Продав без чека – штраф

Продав без чека – штраф

Із 1 жовтня відновили фінансову відповідальність за реалізацію товарів та надання послуг без застосування РРО/ПРРО.

З минулого року і до 30 вересня поточного санкції щодо порушень правил роботи з РРО тимчасово не застосовувалися.  Але наразі до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану внесли зміни. Отож відповідальність відновлено.

Кого перевірятимуть та у яких розмірах «світять» штрафи підприємцям у випадку недотримання законодавства в питаннях застосування пристроїв для реєстрації розрахункових операцій розповідають в Братській ДПІ. Підприємці знають, що зобов’язані використовувати у своїй діяльності пристрої для реєстрації розрахункових операцій — РРО, ПРРО чи книги обліку розрахункових операцій. Насамперед це стосується малого та середнього бізнесу, представники якого є платниками податків другої і третьої груп. На певний період штрафні санкції за порушення цих норм закону були скасовані (щоправда не для суб’єктів господарювання, які здійснювали реалізацію підакцизних товарів). Але з 1 жовтня зазначені пом’якшення більше не діють.

Відтак тепер за торгівлю чи надання послуг без застосування РРО або програмних РРО притягуватимуть до відповідальності. Фінансові санкції застосовуватимуться у розмірі 25% від вартості товарів, реалізованих вперше з порушенням закону, і 50% від вартості всіх товарів, які реалізовані після виявлення першого порушення. Щоправда ця лояльність стосуватиметься лише тих, хто має зареєстровані касові апарати, та тих, чия діяльність не пов’язана з реалізацією підакцизних товарів, складних побутових товарів, ювелірних виробів або виробів медичного призначення.

А перевірятимуть податківці в першу чергу тих суб’єктів господарювання, у діяльності яких існують ризики порушення податкового та іншого законодавства, а також тих, які раніше були помічені в недотриманні законодавства.

До речі, вручення клієнтові чека у паперовому вигляді – не єдиний варіант підтвердження здійснення розрахункової операції.

Фіскальний чек за оплачені товари (послуги) через ПРРО може надаватися покупцю різними способами. Наприклад, надсилатися  електронною поштою (e-mail), Viber, Telegram, WhatsApp, SMS. Щоправда при цьому на пристрої, з якого будуть надсилатись чеки, треба встановити відповідну програму. Також фіскальний чек можна роздрукувати на принтері або пристроєм покупця його можна сфотографувати чи зісканувати Qr-код з екрану продавця.


Братська ДПІ – про реєстратори розрахункових операцій


Працівники Братської ДПІ проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу щодо застосування РРО та ПРРО з новоствореним ФОП. 

Платника поінформовано про виникнення з 01.01.2022 обов’язку застосовувати реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації  розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» – у випадку здійснення розрахункових операцій. Повідомлено також про порядок проведення розрахунків, у тому числі ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації, у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг із застосуванням РРО. 

Вибір суб’єкта господарювання щодо застосування ним у своїй господарській діяльності безоплатного, комерційного чи власного ПРРО, або РРО, не обмежується. 

Процедури реєстрації РРО/ПРРО врегульовані відповідними порядками, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій». 

Подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО можна в електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі. 

У зв’язку з чинністю з 01.08.2023 Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким, зокрема, внесені зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», відновлено дію абзацу сьомого статті 5 цього Закону. Відтак використання ПРРО в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, заборонено.