Відкриття меморіальних дощок загиблим землякам

27 грудня в селах Новомар’ївка та Григорівка відбулися важливі події – лаконічні церемонії відкриття на будівлях Новомар’ївського ліцею та його Григорівської філії меморіальних дощок в пам'ять колишніх випускників, загиблих воїнів Олега Таргонія та Дмитра Шевченка.

Рідні загиблих Героїв, сільський голова Тамара Фесько, працівники сільської ради, Григорівського старостинського округу, педагоги і учні двох навчальних закладів, близькі, друзі, одноклпсники, односельці, прийшли віддати шану воїнам, які загинули заради мирного неба над Україною.

Усвідомлюючи це, люди, які зібралися на подвір’ях навчальних закладів,  плакали, бо надто тяжким виявився біль втрати і надто свіжою рана  в серцях тих, хто знав загиблих захисників.


Олег Таргоній у 2016 році закінчив 9 класів Новомар’ївського опорного закладу, після чого продовжив навчання з обраної спеціальності. Пройшов службу в лавах Збройних Сил України; у березні 2022 року був призваний по мобілізації та захищав Україну. Олег загинув 29 грудня 2022 року.

 Для  відкриття меморіальної дошки було запрошено сім’ю загиблого Героя: батьків, братів та сестер, бабусю Олега.


Дмитро Шевченко у 2015 році закінчив 11 класів Григорівської ЗОШ. 2016-2018 р. проходив строкову службу в Національній гвардії України. Восени 2019 року вступив до лав Збройних Сил України на контракт. Проходив службу в 57 окремій моторній бригаді ім. Кошового отамана Костя Гордієнка. З червня 2021 року бригада знаходилась в зоні АТО на території Луганської області.  Дмитро загинув 12 червня 2022 року, виконуючі військовий обов’язок по захисту суверенітету та територіальної цілісності України.

З нагоди відкриття меморіальної дошки було запрошено сім’ю загиблого героя: маму, тата, сестру, бойових побратимів, педагогічний та учнівський колектив школи, односельчан.

Члени сімей загиблих Олега та Дмитра, відкривши меморіальні дошки, та присутні на заходах, в пам’ять про них, поклали квіти до меморіальних дощок захисникам рідної землі.

Багато скорботних і теплих слів прозвучало на адресу Героїв.

Сільський голова Тамара Фесько зазначила, що відкриття пам’ятних дощок – це символ пам’яті, щоб ніколи не забувати, завдяки кому ми живемо, ходимо до школи, навчаємося. Вони віддали за нас з вами найцінніше, що є в людини – власне життя. Вони завжди будуть в нашій пам’яті, в наших серцях і душах. Герої живуть серед нас!

Хвилюючим був виступ мами загиблого Олега Таргонія - Євгенії Олександрівни. Зі сльозами на очах про шкільне життя Олега Таргонія розповіли його перша вчителька Валентина Красніченко та однокласниця Вікторія Фоміченко.  

В Григорівці до присутніх, тамуючи душевний біль,  звернулася мама Дмитра Шевченка - Тетяна Юріївна та його бойові побратими. 

Скорботною хвилиною мовчання учасники урочистих зібрань вшанували світлу пам'ять загиблих захисників України.

           Хвилина мовчання – затихли всі кроки,

           Скорботи хвилина, громада мовчить

           Ніколи нехай не вертаються роки, 

           Димом не вкриється неба блакить.

Олег Таргоній та Дмитро Шевченко  віддали найдорожче - своє життя, захищаючи кордони нашої України. 

Відтепер пам’ятні знаки на стінах навчальних закладів будуть постійним нагадуванням нам і наступним поколінням про патріотизм і героїчний подвиг випускників освітніх закладів та захисників рідної Батьківщини.

Світла пам’ять про них назавжди залишиться у наших серцях.

          Герої не вмирають і не вмруть,

          Героїв пам’ятатимуть віками.

          Їм  славу вічну завжди віддають

          І голову схиляють перед Вами.

СЛАВА УКРАЇНІ!  ГЕРОЯМ СЛАВА!