Відзначили  День Соборності України

День Соборності України відзначається щороку в день проголошення Акту воз’єднання Української Народної Республіки та Західно – Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року. 

З метою формування національної свідомості здобувачів освіти, виховання в них почуття патріотизму та з нагоди відзначення Дня Соборності України в закладах освіти громади  проведено ряд заходів, які були направлені на поглиблення знань дітей про історію виникнення свята, виховання в них  патріотизму та почуття гордості за свою країну.

Цей день в усіх закладах освіти громади був доволі насиченим. 

В Новомар’ївському ліцеї, де панувала урочиста атмосфера, на захід зібралася вся школа. 

Взяли в ньому участь сільський голова Тамара Фесько, заступник сільського голови Олена Маєр, начальник відділу освіти, молоді,  спорту, культури та туризму громади Світлана Гірієнко. Діти та педагоги були у вишиванках – як символі  єдності та оберегу спонковічних українських традицій.

 Під час заходу ведучі згадали історичний момент – проголошення Акту воз’єднання Української Народної Республіки та Західно – Української Народної Республіки. А головний акцент було зроблено на формування карти України та побудова «живого ланцюга єдності», під час якого всі  присутні  взялися за руки, символізуючи єдність країни та її народу. 

З метою згуртування і удосконалення  знань про Україну та її історичне минуле в Костуватській гімназії проведено вікторину  «Відкриваємо Україну разом».

Учні Ганнівського ліцею долучилися до проведення квесту “В єдності наша сила”, конкурсної програми “Я люблю Україну”, переглянули відеоісторію “Українська революція 1917-1921. Як творилася держава”.

В Григорівській філії Новомар’ївського ліцею відбулася акція «Тільки в єдності наша сила», під час  якої учні навчального закладу утворили «живий ланцюг єднання», тримаючи в руках патріотичну символіку. 

Також діти активно долучилися до конкурсу малюнків «Україна єдина – від заходу до сходу».

  День Соборності  в Кам’яно-Костуватській початковій школі розпочався з патріотичної  руханки, для учнів 1-3 класів  було проведено виховний захід ”Захід, схід – одна країна! Це – соборна Україна”,  відбувся майстер клас по виготовленню аплікації на тему «Соборна. Вільна. Неподільна. Моя Україна!».  Для дошкільнят було проведено виховний захід «Я люблю Україну».

Не залишилися осторонь і бібліотечні прапцівники громади. В бібліотеках були оформлені виставки та перегляди літератури «Соборна Україна», «Україна – єдина країна», а в Костуватській бібліотеці, використавши  інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті, переглянуто  відеоісторію “Українська революція 1917 - 1921. Як творилася держава.”

З нагоди 105-ї річниці проголошення Акту Злуки Григорівською сільською бібліотекою та Григорівським сільським будинком культури було показано відеолекторій «Революція 1917-1921 рр. Історія створення держави» та на основі переглянутого матеріалу дітьми розгадано кросворд на тему "Соборність". З учнями 3-го класу проведено майстер клас з виготовлення патріотичної книги "Разом - ми Сила! Все буде - Україна!", а з дошкільнятами, вихованцями закладів дошкільної освіти "Сонечко" та "Умка", оформили тематичний плакат та виготовили ланцюг єдності.

Проведені в громаді заходи сприяли усвідомленню того, що лише в єдності дій  та  соборності душ Україна – єдина країна. Єдність і свобода робить нас міцними,  згуртованими та гідними нащадками наших батьків!