Мова єднає родину, мова єднає країну


Наша рідна українська мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Мова - це історія народу, його минуле та його майбутнє. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові! 

Традиційно, 21 лютого, в день Міжнародного дня рідної мови, в закладах освіти та культури Новомар’ївської громади, було проведено низку заходів, щоб ще раз долучитися серцем до материнської мови, найкращої, найсвятішої, найріднішої.

В День рідної мови, у Ганнівському ліцеї учні 6, 8, 10-11 класів розгадували  кросворди, ребуси, брали участь у грі. Учні 5,7,9 класів взяли активну участь у мовному батлі “Наша мова калинова”, переглядали презентацію “Цікаві факти про українську мову”.

В Костуватській гімназії пройшло родинне свято "Мова, мама,Україна - жіночого роду", яке розпочалося патріотичними словами:

«Я- Мова Українська, єднаю я родину

Великої когорти незламного народу,

Я- мов візитна картка святої України,

Я- символ боротьби за волю і свободу!».

  Учні цього навчального закладу взяли участь в раптівці "Одягну я душу в рідну мову", інсценізували діалог "Мати і дитя", співали пісні про мову, декламували вірші.

В Новомар'ївському ліцеї вчителями-предметниками Благорозумною В.О.,  Молчановою Л.М., Крецу Л.В. були проведені тематичні уроки, квести, де учні виконували цікаві завдання,  відгадували загадки, поглибили свої знання про історію свята.

У Миролюбівському ліцеї пройшло свято «Я люблю рідну мову», здобувачі освіти переглянули презентацію «Цікаві факти про українську мову», дали відповіді на запитання мовної вікторини «Кращий знавець рідної мови». Звучали вірші про мову, гуморески Павла Глазового, а учні початкових класів презентували проєкт «Слово до слова – складеться мова».

В Кам’яно-Костуватській початковій школі пройшли  квест-гра «Намисто складаю-рідну мову я вивчаю» та флешмоб «Українською-круто!».

В Костуватській бібліотеці, до Міжнародного дня рідної мови, пройшов літературний вернісаж “Бринить, співає наша мова”, в Ганнівській сільській бібліотеці презентовано книжкову виставку та проведено для учнів Ганнівського ліцею відео - вікторину "Як добре ви знаєте українську мову?", а Григорівською сільською бібліотекою було оформлено папку «Вислови відомих людей про мову» та разом з Григорівським будинком культури було проведено мовознавчу гру.


       В  Новомар'ївській сільській бібліотеці  оформлено книжкову виставку "Українська мова моя барвінкова", пройшов захід - ознайомлення дітей  із українськими  книжками, письменниками "Я думаю і читаю українською".

     Заходи до Міжнародного дня рідної мови відбулися, вони ще раз дали можливість всім нам впевнитися, що мова народу – це те, що вічно живе і розвивається. Тож бережімо рідну мову, шануймо і дбаймо про її чистоту і красу, щоб зберегти її для себе та наступних поколінь.