Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття…

Тарас Шевченко - син українського народу. Він став символом волі, символом українського національного руху та відродження. Саме його творчість протягом багатьох років знаходить відгук у серцях українців, пробуджує національну свідомість і гідність. 

Цьогоріч виповнюється 210 років від дня народження Тараса Шевченка. Це привід не лише вшанувати пам’ять Великого Кобзаря, але й згадати його творчість. Актуальність Шевченкового слова, його ідей патріотизму, вболівання за долю України – це те, що об’єднує всіх українців навколо безсмертного «Кобзаря», особливо під час війни. Це можливість щоразу по-новому осмислити його поетичні та прозові твори, краще осягнути минуле та зрозуміти сучасне.

З нагоди відзначення дня народження великого українського поета, Кобзаря українського народу Т.Г. Шевченка, вшанування його  пам’яті, в закладах освіти та культури Новомар’ївської громади, починаючи з 4 березня, було проведено цілу низку виховних заходів.

У Миролюбівському ліцеї учні середніх класів взяли участь у конкурсі малюнків до творів Т.Шевченка, переглянули відеофільм «Мій Шевченко», позмагалися в інтелектуальному турнірі «Шевченко і Україна», де перемогла команда «Патріоти». Для учнів початкових класів було проведено урок – гру «Знайомство з Кобзарем» та урок – подорож «Тарас Шевченко – великий син України». Під час години поезії «Наодинці з Кобзарем» звучали вірші «За сонцем хмаронька пливе», «І виріс я на чужині», «На панщині пшеницю жала». У шкільній бібліотеці було презентовано тематичну виставку «Стежками життя Т. Шевченка».

В Костуватській гімназії, в ході Шевченківського тижня, представлено виставку малюнків «Тобі, Тарасе, шану ми складаємо», проведено гайд-парк «Читаємо Кобзаря», селфі-акцію «Тарас Шевченко каже», вікторину за творами Шевченка «Що? Де? Коли?».

     З нагоди відзначення дня народження великого  Кобзаря у Новомар’ївському ліцеї вчителями мови та літераури відбулися тематичні уроки,  гру "Що? Де? Коли?" між командами  учнів 10 та 11 класів. У 6 класі  проведено літературно-патріотичне лото "Іду з дитинства до Тараса", а в 5  класі здобувачі  створювали комікси до віршів Т.Шевченка. Учні 7 класу взяли участь у квесті «Відкрий для себе Тараса Шевченка»,  де виконали завдання та поглибили свої знання про великого поета.

В Григорівській філії Новомар’ївського ліцею педагогами підготовлено і проведено тематичні бесіди, пізнавальні ігри, інтерактивні вікторини, учні розгадували ребуси тощо, присвячені творчості Тараса Григоровича Шевченка. У 5-му класі було проведено пізнавально-розважальну гру «Хто я?», де командний дух допоміг вибороти перемогу найдостойнішим. Школярі виявляли  неабиякі філологічні нахили й здібності: вирішували тести, розгадували ребуси, працювали із хмарами слів (знаходили назви віршів Т. Шевченка. Учні 6 класу позмагалися на звання кращого знавця біографії та творчої спадщини Кобзаря під час проведення мандрівного клубка «Дорогами Кобзаря». Знання мов, улюблені пісні та книжки Шевченка – ці та інші маловідомі факти життя Т. Г. Шевченка неабияк зацікавили дітей. Із задоволенням взяли участь дев’ятикласники в трансляції відеопрезентацій про життя та творчість Т. Шевченка - «Цікаві факти про Тараса Шевченка» та «Казахстан – друга батьківщина Шевченка». Цікавими були повідомлення про «Жіночі образи, доля жінки у творчості поета», які підготували випускники. Проведено акцію-челендж «Селфі з Кобзарем», завдяки якому педагоги і школярі залюбки стали його учасниками. Завершили зустріч музичною вікториною «Тарас Григорович Шевченко», де вихованці поглибили знання творів видатного генія, які покладено на музику.

 Учні 10 - 11 класів Ганнівського ліцею взяли участь у турнірі "Тарас Шевченко - України син", під час якого дізналися нове з абетки - енциклопедії, виконували завдання, розгадували ребуси, кросворди. Восьмикласники створювали лепбук і пантбук. Учні 5-7,9 класів розгадували кросворди, сканворди, ребуси за творчістю Т.Шевченка, перглянули фільм “Цікаві факти про Шевченка”, виконали ряд цікавих завдань за творами поета: "Літературна з'єдналка", "Театр одного актора" (жестами  розповіли вірш, щоб команда  впізнала, звідки  рядки), "НЛО" - невпізнаний літературний об’єкт, виконали завдання фотоквесту за творчістю Т.Шевченка.

У шкільних та сільських бібліотеках  були підготовлені тематичні виставки книг, ілюстрацій, буклетів, присвячені 210-річниці  від дня народження Т.Г. Шевченка.

Григорівською сільською бібліотекою разом з Григоріським сільським будинком культури було відзнято театралізоване дійство уривку із поеми «Катерина».

 Метою всіх проведених в громаді заходів було привернення уваги дітей до поетичного слова генія, виховання патріотизму, поскільки гортаючи сторінки творчості генія, діти усвідомлюють, що Тарас Шевченко це більше, ніж митець, - це символ, легенда, а його творчість - не просто поетичні рядки, а життєва філософія і мудрість.