Масниця прийшла – весну принесла!


            Масниця – це свято, під час якого люди прощаються з зимою, свято, присвячене приходу весни. Це символ відродження життєвих сил природи та людини. З давніх-давен останній тиждень перед Великим постом вважався часом примирення, злагоди та добра.

Масницю, з давніх-давен, заведено було святкувати протягом тижня і, звичайно ж, – пекти млинці, як символ сонця та тепла.

Не оминула щедра Масниця і Новомар’ївську громаду. Наші діти з радістю доєдналися до цього свята. На заходах, що пройшли в закладах освіти та культури, всі вони мали змогу взяти участь у майстер-класах з виготовлення млинців та вареників, у конкурсах та спалюванні опудала зими. 

В день свята Масниці у Новомар’ївському ліцеї було весело та гамірно. Кожен класний керівник з своїм класом  проводив цікаві конкури та змагання. А потім всіх  пригощали млинцями та чаєм. В шкільній  їдальні були проведені змагання між двома командами дівчат, які  змагалися у кулінарному двобої  «Смачний млинець», де головною стравою були млинці, дуже схожі  на весняне сонечко.

В Григорівському  навчальному закладі діти поглибили знання про давні народні обряди та звичаї, пов’язані зі святкуванням проводів Зими та зустрічі Весни. Цикл проведених заходів сприяв відродженню та впровадженню народних традицій, виховуваню любові до рідного краю, культури та надбань українського народу.

У день Масниці в Миролюбівському ліцеї учні 7 -11 класів разом з вчителями ліпили вареники з картоплею,  які діти самостійно розкачували та вирізали. Було проведено майстер-клас «Зав’язування Української хустки», під час якого обговорили види та призначення хусток, дізналися цікаві факти про них, ознайомилися з традиціями та віруваннями, які пов’язані з цим атрибутом, повправлялися у зав’язуванні хусток цікавими способами, які притаманні різним регіонам України.

 

З нагоди святкування тижня Масниці в Ганнівському ліцеї провели свято “Масниця іде - свято веде!”, під час якого співали автентичних пісень, декламували вірші, переглянули відео-презентацію про історію виникнення свята, грали у веселі ігри та забави з млинцями.

 

У Костуватській гімназії пройшов захід „Веселу, смачну Масляну гуляй – весну зустрічай!”. Діти декламували вірші, водили хороводи, розповідали про традиції українського народу. Дійство видалося колоритним та різнобарвним. Всі були сповнені приємних вражень від проведеного заходу.

У Кам’яно-Костуватській початковій школі в цей святковий день було весело та гамірно. Розпочався день  з того, що  школярі дізналися про походження, звичаї та традиції свята. А ще стали учасниками розваг та конкурсів. Найцікавішим, за словами учнів, був майстер-клас з ліплення вареників, а «найсмачнішим» моментом було частування млинцями, борщем та варениками.

Григорівською сільською бібліотекою та Григорівським СБК разом з вихователями та вихованцями Григорівського та М-Жуковського закладів дошкільної освіти було проведено обрядово - розважальний захід з елементами гри «Масниця прийшла – нам розваги принесла». Діти з цікавістю слухали розповідь про традиції святкування та атрибутику свята. Разом з вихователями водили хороводи, співали пісень, грали в ігри на свіжому повітрі. На завершення заходу всіх частували млинцями, які дітки виготовили під час майстер – класу. І дорослі і малята були в захваті від свята.


Слід зазначити, що організатори свят потурбувались не лише про дозвілля дітей, а й про те щоб кожен з учасників долучився до частування, поласував власноруч виготовленими млинцями, варениками та різноманітними смаколиками.

Масниця завжди була часом для спілкування та взаєморозуміння. Це час, коли люди згадують про традиції, добро та щедрість. Тож нехай цей святковий тиждень, що був наповнений радістю та теплом, знайде відгук в душах наших дітей та запам’ятається їм!