В Новомар’ївській громаді відбулося урочисте відкриття підрозділів місцевої пожежної охорони

З метою надання допомоги населенню під час виникнення пожеж, враховуючи віддаленість Державного пожежно-рятувального підрозділу ДСНС, що знаходиться в с. Братське, від населених пунктів громади, на базі сіл Новомар’ївка та Миролюбівка створено підрозділ місцевої пожежної охорони з центром в с. Новомар’ївка. 

Дані підрозділи розміщені на базі ССПП «Куйбишева» та ПрАТ «Добробут», приміщення для них були надані в оренду керівниками цих господарств.

22 травня 2024 року відбулося відкриття підрозділів МПО в Новомар’ївці та Миролюбівці за участі керівництва Головного управління ДСНС України в Миколаївській області та Вознесенського управління ГУ ДСНС в Миколаївській області, Вознесенської районної військової адміністрації, Новомар’ївської сільської ради, ССПП «Куйбишева» та ПрАТ «Добробут».

Участь у відкритті взяли: Новомар’ївський сільський голова Тамара Фесько; начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям головного управління ДСНС України у Миколаївській області  Сергій ЖЕБРАК; помічник начальника  головного управління ДСНС України у Миколаївській області з питань функціонування МПО, ДПО Віталій ЛЮШЕНКО; головний інспектор відділу пожежної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям Максим ЛЕЙФУРА; виконувач функцій і повноважень начальника Вознесенської районної військової адміністрації, заступник начальника райвійськадміністрації Антоніна ШАРАТА; заступник начальника Вознесенської районної військової адміністрації Іван  Білоконь; начальник Вознесенського районного управління головного управління ДСНС  України у Миколаївській області Володимир ГУЦАЛОВ; начальник четвертого ДПРЗ головного управління ДСНС  України у Миколаївській області Сергій ТУРЧЕВСЬКИЙ; начальник 10 ДПРЧ четвертого ДПРЗ головного управління ДСНС  України у Миколаївській області Роман КУЛІШ; начальник відділення №1 Вознесенського РУ ГУ Національної поліції в Миколаївській області Олександр МАРЧЕНКО; керівники ССПП «Куйбишева» Володимир СУРОВЦЕВ та ПрАТ «Добробут» Олександр МЕЗНИК.

Виступаючі керівники підрозділів головного та районного управління ДСНС  України у Миколаївській області, Вознесенської районної військової адміністрації, ССПП «Куйбишева» та ПрАТ «Добробут» відзначили знаковість цієї події для громади, які сприятимуть оперативному реагуванню на пожежі та їх попередженню.

Працівникам новостворених підрозділів, для їх належної організації роботи, від головного управління ДСНС  України у Миколаївській області було вручено комп’ютери та комплекти форменного одягу.

Організаційних питань щодо створення підрозділу було чимало: підготовка та розробка всіх необхідних документів, виділення приміщень, придбання обладнання та ін. Але дякуючи наполегливості та безпосередньому контролю з боку сільського голови вдалося досягти поставленого завдання. 

Відкриваючи підрозділи, Тамара Фесько зазначила: «Завдяки розумінню депутатського корпусу сільської ради, що безпека і захист потрібні жителям громади, в бюджеті сільської ради віднайшли кошти для відкриття підрозділів МПО, які будуть надавати допомогу населенню в разі виникнення надзвичайних ситуацій. Їх створення надасть можливість оперативно реагувати на пожежі, запобігати пошкодженню майна громадян».

Сільський голова подякувала працівникам управлінь ДСНС  України у Миколаївській області за надану методичну та практичну допомогу в створенні підрозділів, а керівникам ССПП «Куйбишева» та ПрАТ «Добробут» Володимиру Суровцеву та Олександру Мезнику - за підтримку в забезпеченні підрозділів пожежними автомобілями, їх доставці, виділенні приміщень та надану допомогу в їх облаштуванні.

Слід зазначити, що МПО буде обслуговувати 26 населених пунктів громади, а це близько 4 тисяч мешканців.

У новостворених підрозділах нестимуть службу по 4 працівники, які вирішили зробити свій внесок у забезпечення безпеки жителів громади. 

Вони забезпечені форменним одягом, спорядженням, а також пожежними автомобілями. Для вогнеборців створено належні умови для несення служби та відпочинку. 

А очолила комунальну організацію «Місцева пожежна охорона Новомар’ївської сільської ради» наполеглива та енергійна жінка – Людмила Конєва. 

Заходи в обох населених пунктах пройшли урочисто та піднесено, за участі жителів сіл, старост старостинських округів громади, учнів та педагогів навчальних закладів. Працівниками Новомар’ївського та Миролюбівського закладів культури, Новомар’ївського і Миролюбівського ліцеїв, Костуватської гімназії було підготовлено урочисту частину дійства та номери художньої самодіяльності.

Гостей, як прийнято на Україні, пригостили короваями з пшениці, вирощеної на родючих полях Новомар’ївщини та Миролюбівщини та вручили обереги, як символ незламності та єдності. 

На відкритті звучали Гімн України та було оголошено хвилину мовчання за загиблими захисниками України і мирними жителями, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації.

Урочисте освячення команд та пожежних автомобілів провів настоятель Миролюбівського храму отець Михаїл Безубик.

Традиційну жовто-блакитну стрічку господарями та гостями перерізано, комунальну організацію «Місцева пожежна охорона Новомар’ївської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області» відкрито! 

Її створення – це ще одна можливість запобігти лиху, яке трапляється з людьми, врятувати, навчити, нагадати про безпечну поведінку в ризикованих ситуаціях, допомогти жителям громади в екстремальних умовах, тобто - «Запобігти. Врятувати. Допомогти».

Новомар’ївська сільська рада висловлює вдячність керівникам ССПП «Куйбишева» Володимиру Суровцеву та ПрАТ «Добробут» Олександру Мезнику за допомогу у підготовці та проведенні урочистостей з нагоди відкриття в громаді підрозділів місцевої пожежної охорони.

 Урочисті моменти відкриття МПО в Новомар'ївській громаді

Разом до ПЕРЕМОГИ!