ДО УВАГИ ГРОМАДЯН!

ПРО ДОТРИМАННЯ ПРАВИЛ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ


Новомар’ївська сільська рада інформує, що на території громади заборонено розведення багать у лісових масивах і рекреаційних зонах, крім спеціально облаштованих місць, а також випалювання стерні, сухої рослинності  та сміття на землях лісового фонду,  сільгоспугіддях,  лісосмугах, заплавах річок та вздовж доріг, не допускається спалювання пожнивних залишків.

Протягом 2024 року на території громади зафіксовано 6 випадків пожеж в екосистемах громади, які вдалось ліквідувати без залучення підрозділів ДСНС за допомогою МПО Новомар’ївської сільської ради, працівників ССПП «КУЙБИШЕВА», ПрАТ «ДОБРОБУТ» та місцевих жителів громади, що були спричинені підпалом сухої рослинності та недбалим ставленням громадян до пожежної безпеки на відкритій території.

У випадку порушення правил пожежної безпеки на території сільської ради та порушення встановлених законодавством вимог або самовільного випалювання рослинності та її залишків  передбачено адміністративна відповідальність у вигляді штрафу, за ст. 175 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) у розмірі (1700 грн. — 3400 грн. для громадян та 3400 грн. — 5100 грн. для посадових осіб) та за ст. 77-1 ч.1 КУпАП  у розмірі (3060 грн. — 6120 грн. для громадян та 15300 грн. — 21420 грн. для посадових осіб).

Наголошуємо, що за дані правопорушення передбачені санкції Кримінальним кодексом України, а саме: ст. 245 «Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу», ст. 270 «Порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки», ст. 113 «Диверсія».