«Ментол стає дорогим задоволенням» 

Тютюнові виробники завжди намагаються реагувати на виклики часу та відповідно підлаштовувати свій маркетинг, аби залучити нових споживачів. Більшість виробників додає в сигарети не тільки тютюн, а й інші речовини, що впливають на хімічний склад диму. Добавки типу какао, ментолу, ваніліну, сорбітолу та інші свідомо включаються до складу тютюнових виробів, щоб зробити токсичні тютюнові вироби смачнішими та прийнятнішими. Також додаються висвітлювальні речовини, що роблять дим, що видихається білим.

В принципі, за допомогою добавок виробники сприяють тому, що сигарети палять ті люди, яких в іншому випадку відлякали б неприємні властивості тютюну. Чим привабливіша сигарета, тим простіше курцеві триматися за свою звичку і тим вірогідніше виникнення нікотинової залежності.

Ароматизація сигарет впливає не лише на запах тютюнового диму, а й на його смак. Різні добавки допомагають покращити деякі властивості тютюну, приховати характерну гіркоту та звичні терпкі ноти.

Розрізняють декілька основних способів ароматизації. Одним із найпростіших і найпоширеніших є обробка паперу та сигаретного фільтра або розміщення всередину нитки або капсули з вмістом певної речовини (наприклад, ментол).

Ментол – це натуральна хімічна сполука, яка знаходиться в рослинах роду м’яти, наприклад, перцевій м’яті, запашній м’яті та ін. оскільки за його згорянні утворюються шкідливі здоров’ю продукти розпаду. При споживанні  добавки виділяється властивий м’яті аромат та смак, а також проявляється характерний ефект охолодження. Ментол має анестетичну дію на горло, роблячи дим м’якшим і згладжуючи різкий смак і запах сигарет.

Через охолоджувальний ефект курці ментолових сигарет вдихають більшу кількість диму, тому збільшується і кількість нікотину. Ментолові сигарети є одним із найбільш привабливих факторів для молодих на початку куріння. Багато наукових досліджень щоразу підтверджують, що від куріння ментолових сигарет нікотинова залежність виникає швидше, особливо серед підлітків і жінок.  За своїм впливом на організм сигарети з ментолом ніяк не відрізняються від звичайних і так само сприяють розвитку раку і захворювань серця і судин.

  

   11 липня 2023 року набули чинності нові поправки до закону №1978, що забороняє рекламу тютюнових виробів та електронних пристроїв, а також продаж ароматизованих сигарет. Порушників каратимуть штрафом від 20 до 50 тис. грн. Хоча нове законодавство набрало чинності минулого року, ще рік підприємці мали законне право продавати залишки своєї продукції. І 11 липня 2024 року цей термін спливає.